Pedagogisch klimaat
Vertrouwde omgeving
Wij willen als school een gemeenschap zijn waar kinderen en ouders zich veilig, vertrouwd en verbonden voelen. Als je je veilig, vertrouwd en verbonden voelt, kun je tot leren komen en je optimaal ontwikkelen. Een gestructureerde omgeving waar werknemers, ouders en leerlingen voldoende weten en voelen wat de sociale norm is draagt bij aan een veilige en vertrouwde omgeving op school.
Positief schoolklimaat
Duidelijke regels en afspraken in de klas en in de school zijn hierbij van belang. Daarom werken we op school aan een gezamenlijk gedragen, positief pedagogisch schoolklimaat.
Vreedzame school
Leerkrachten beschikken over de lessenreeks van het programma De Vreedzame School. In schooljaar 2024–2025 verhouden
we deze methode tot onze gedragsaanpak en leerlijn burgerschap om tot een geïntegreerde werkwijze te komen. De verhouding van de aanpak Vreedzame school tot onze eigen gedragsaanpak en de leerlijn Burgerschap is nog in ontwikkeling.
Gedragsaanpak
Vanaf de start van het nieuwe schooljaar gaan we in alle klassen op West aan de slag met ‘De Gouden Weken’. Deze belangrijke periode gaat direct na de zomervakantie van start en duurt vier tot zes weken. In deze periode wordt er gewerkt aan groepsvormende activiteiten, waardoor kinderen zich gehoord en gezien voelen. Dat is nodig bij een nieuwe groep, maar ook bij bestaande groepen. Een groep heeft namelijk na de zomervakantie weer onderhoud nodig om zich te vormen. Vanuit deze basis werkt de leerkracht, samen met de kinderen, aan een positieve klassencultuur, waarin respect, vertrouwen en samenwerking centraal staan. Dit is een belangrijke basis voor de persoonlijke ontwikkeling en het leerproces. Het is ook een periode waarin de leerkrachten de schoolregels regelmatig met de kinderen bespreken. Schoolregels scheppen namelijk duidelijkheid en veiligheid. We hebben 4 schoolregels namelijk:
- We luisteren naar elkaar
- Houd je handen en voeten bij jezelf
- We helpen elkaar
- We zorgen voor elkaar en elkaars spullen
Als team vinden wij het belangrijk om met elkaar op te trekken als het gaat over het gedragsvraagstuk. Als team hebben we de eerste weken na de zomer- en kerstvakantie intervisie over gedrag in de school. We gaan het met elkaar hebben over de sfeer in elke groep. Heb je een fijne start gehad? Ben je bewust bezig geweest met het aanleren van de schoolregels, de schoolbrede routines en de klassen routines? Welke leerlingen vallen er op? En, welke interventies hebben een positieve bijdrage geleverd aan jouw groep? Ouders kunnen niet los worden gezien van de groepsvorming op school. Een stimulerende en positieve houding ten opzichte van het onderwijs, de leerkrachten en de ouders komt een kind ten goede. Voor een kind is het belangrijk dat ouders en leerkrachten samen optrekken.
Intervisie gedrag
Om onze inzet te ondersteunen doen we aan wekelijkse intervisie gedurende de gehele periode van de Gouden en Zilveren Weken.
Monitoren
Wij hebben school- en groepsregels opgesteld en deze regels worden gehandhaafd op basis van onze protocollen. We volgen de kinderen in hun ontwikkeling van sociale vaardigheden en beleving van veiligheid (o.a. middels SEF (Sociaal Emotioneel Functioneren, een module binnen Parnassys).
Pesten en veiligheid
In ons Veiligheidsplan leest u alles over veiligheid op onze school